Çatınızı yenilemeyi planlıyorsanız, evinizi birçok yönden koruduğu için yalıtımı düşünmelisiniz. Ama ne tür bir yalıtım? Kendinize sormanız gereken sorular nelerdir?
Çatı yalıtımı yada çatı izolasyonu ile çatı eğiminize, merteklerin üstüne ve altına yalıtım eklemeyi kastediyoruz. Yalıtım malzemeleri tipik olarak düşük ısı iletkenliğine sahiptir, bu nedenle çatınızın genel ısı transfer katsayısını azaltırlar. Yalıtım olmadan, ısıtmanızın önemli bir kısmı çatıdan kaybolur, ancak yalıtımla, çatınız evinizden daha az ısı kaçmasına izin verir.
Avantajları açıktır. Yalıtım ile evinizdeki sıcaklığı daha kolay düzenleyebilirsiniz. Daha az ısı kaybettiğiniz için bu durum enerji faturanıza olumlu etki ederek ısınma giderlerinden tasarruf sağlayacaktır. Ancak bu sadece cüzdanınız için değil, daha az enerji kullanımı gezegen için de iyidir. Ve son olarak, uzun vadeli hava koşullarına karşı korumaya katkıda bulunur.
Çatınızın sağlığı önemlidir. Ne yazık ki ev sahipleri çatılarına yeterince ilgi göstermiyorlar. Sorunların ortaya çıkmasını beklerseniz, daha yüksek enerji faturaları, istilalar, sızıntılar ve hatta küf oluşumu ile karşı karşıya kalırsınız. Sağlıklı bir çatı, uygun maliyetli bir çatıdır. Aynı zamanda koruyucu bir çatıdır. Çatı değişimi veya onarımı, yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan biridir. Özellikle evinizin yalıtımı, genel etkinliği için hayati önem taşır. Bir çatının yalıtımının nasıl bir rol oynadığını merak ediyorsanız endişelenmeyin. Sizin için parçalamak için buradayız.
Sıcaklığı Tutar
Çatınız, evinizin ısı kaybının yaklaşık yüzde 25'ini oluşturur. Yalıtım, bir evin ısısını "tutarak" enerji verimliliği, sıcaklık ve sağlıklı bir iç ortam için elverişli sıcak bir kabuk oluşturur. Çatınızın yalıtımı aşınmışsa, hasar görmüşse veya başka bir şekilde eksikse, eviniz çok daha soğuk olacaktır. Ayrıca sıcak aylarda daha da sıcak olacaktır.
Sızıntıları Durdurur
Çatı yalıtımı, bir sızıntı önleme aracı olarak işlev görebilir. Çatınızda büyük bir sızıntı varsa, evinizin yalıtımı tarafından yavaşlatılacaktır. Bununla birlikte, düzenli bakım yapmıyorsanız, evinizi istenmeyen suya açık bırakacaksınız. Küçük bir sızıntı bile hasarlara neden olabilir. Evinizin tavanının ıslandığından şüpheleniyorsanız, yalıtımı kontrol edin. Değiştirmeniz gerekebilir.
Eve Değer Katar
Yalıtım küçük bir ev bileşeni gibi görünse de, bir evin değerini doğrudan artırır. Bir çatının yapısal bütünlüğü, bir evin değeri ile doğrudan ilişkilidir. Güçlendirilmiş, güncel bir çatı bir evin değerini artırabilir. Aynı şekilde, zayıf veya kırık bir çatı, bir evin değerini azaltabilir.
Küf Oluşumunu Önler
Yalıtım ayrıca küf oluşumunu da önler. Küf nemli, sıcak bölgelerde gelişir. Yalıtım ısınabilir, ancak tavan kirişleri, duvarlar ve diğer çerçeveler arasındaki birçok boşluğu doldurur. Ortak küf büyüme alanlarını ortadan kaldırır, küf sporlarının yayılmasını ve benzer şekilde doğrudan büyümeyi azaltır. Bu nedenle, küf veya küf yaşıyorsanız, çatı yalıtımının değiştirilmesi iyi bir fikirdir.
Evinizin sıcaklığına dikkat edin. Alışılmadık derecede sıcak veya soğuk sıcaklıklar yaşıyorsanız, yalıtımı kontrol etmenin zamanı gelmiş olabilir. Ya da sızıntı yaşıyorsanız, bir profesyonelle iletişime geçmek isteyebilirsiniz. Kardeşler Çatı Yapı Onarım , yıllardır bu işin içindedir ve teknisyenlerimiz restorasyon, bakım ve kurulum sanatında yeteneklidir.
Çatı yalıtım yöntemleri üç kategoriye ayrılır: sert levha, sert olmayan ve püskürtme poliüretan köpük. Sert levhalar genellikle düşük eğimli montajlarda kullanılır ve bazı yaygın yalıtım malzemeleri poliizosiyanürat, ekstrüde polistiren ve mineral yündür. Sert olmayan yalıtım çoğunlukla çatı katı boşlukları ve önceden tasarlanmış binalar için kullanılır.
Kaplama levhaları, ahşap sunta, perlit, yoğun poliizosiyanürat ve cam-mat alçı gibi ince yalıtım katmanlarıdır. Fiziksel özelliklerini iyileştirmek için birincil ısı yalıtımının üzerine örtü levhaları yerleştirilir:
Kaplama levhaları, uygulama yüzeyini iyileştirmek için çatı yenilemede de kullanılır. Yalıtım levhaları arasındaki derzleri kapatırlar ve mevcut ve yeni çatı membranları arasında ayırıcı bir katman oluştururlar.
Levha stoğu yalıtımı olarak da bilinen rijit yalıtım levhaları, çatı membranını ve yüklerini desteklemek için yeterli basınç dayanımı sağlar. Kardeşler Çatı yalıtım, çatı membranına destek sağlamanın yanı sıra, membran uygulaması için üniform bir yüzey ve gelişmiş dolu direnci sağlar. Mevcut yaygın sert yalıtım levhası türlerinin bir listesi:
Perlit: İyi bir yangın direnci sağlayan ancak suya maruz kaldığında basınç dayanımını kaybeden, örtü levhası olarak kullanılan, açık hücreli, düşük R-değerli bir yalıtım. 1/2" levhalar, daha kalın levhalara kıyasla daha fazla organik madde yüzdesine sahiptir. Sıcak asfalt kullanıldığında kabarmaya neden olabilir ve bu nedenle perlit genellikle tavsiye edilmez.
Poliizosiyanürat: Düşük eğimli çatılarda kullanılan yüksek R değerli bir plastik köpük yalıtımı. Polistirene kıyasla yangına karşı daha yüksek bir dirence sahiptir, ancak bir termal bariyer gerekiyorsa bu, üreticilerle doğrulanmalıdır. Poliizosiyanürat yalıtım, üretim sürecinde gerekli oldukları için her zaman her iki yüzünde ince levhalar olan kaplamalarla birlikte gelir. Yüksek trafiğe maruz kaldığında, köpük yalıtımı sıkışabilir ve kaplamalar katmanlara ayrılabilir. Poliizosiyanürat bir sızıntıya maruz kaldığında nemi emecektir. Bu, yeniden kullanılabilen polistirenin aksine, yalıtımın R-değerini kaybetmesine neden olarak bir değiştirmeyi gerekli kılar. Poliizosiyanüratın ekstrüde polistirenden daha ucuz olduğunu unutmayın.
Kompozit levhalar: Kompozit levhalar , bir fabrikada birbirine lamine edilmiş, farklı yalıtım türlerine sahip iki tabakadan yapılır . Ana yalıtım genellikle poliizosiyanürat veya EPS'dir; ikinci kat ise perlit, kontrplak, sunta veya alçı levha olabilir. Tipik olarak, ikincil katman tahtanın üst yüzeyi olacaktır. Her iki katman arasında güçlü bir mekanik bağlantıya sahip olmak çok önemlidir, aksi takdirde ikincil katman düşebilir.
Polistiren: Her biri benzersiz özelliklere sahip iki tür polistiren yalıtımı vardır; genleşmiş polistiren (EPS) ve ekstrüde polistiren (XPS). Polistiren bir plastik köpük türüdür, bu nedenle sıcak çatı kaplama malzemelerinin kullanıldığı durumlarda dikkatli kullanılmalıdır.
Bu yalıtım, önceden tasarlanmış metal binaların tavan arası boşlukları ve çatıları için yaygın olarak kullanılır. Battaniye izolasyonu fabrikada standart uzunluklarda kesilir ve rulo yapılmadan paketlenirken, battaniye izolasyonu rulolar halinde gelir. Keçe ve battaniye yalıtımı için en yaygın malzeme, aynı zamanda üflemeli bir ürün olarak da bulunan cam elyafıdır. Diğer malzemeler arasında cam elyafından daha yüksek basınç dayanımına sahip mineral yün; ve üflemeli yalıtım için mevcut olan ve yangına ve küflenmeye karşı dayanıklı hale getirilebilen geri dönüştürülmüş gazete kağıdından elde edilen selüloz.
Sprey poliüretan köpük (SPF) yalıtım sistemleri, kendinden yapışkanlı, iki bileşenli malzemelerdir. Direkt olarak çatı tabliyelerine uygulanır, alt cepheye uygulandığında yalıtım ve hava bariyeri görevi görebilir. SPF yalıtımı, farklı seviyelerde buhar geçirgenliğine sahip kapalı hücreli veya açık hücreli versiyonlarda mevcuttur. Tek başına veya koruyucu kaplama kombinasyonlarında birincil çatı kaplaması olarak kullanılabilir.
Daha fazla bilgi için Kardeşler Çatı Yapı Onarım profesyonellerine ulaşın, detaylı bilgi için bizi arayınız.